Info

Köpenhamn Ännu en vecka av löpning. Den här veckan ökade jag upp antalet mil. Inte till fjolårets mastodontmängder men mycket jämfört med hur våren sett ut för mig. Tror dock det blev aningen för mycket då kraften inte riktigt fanns på lördagens kvalitetspass men troligen var det en kombination av varmt väder, skruttig sömn och många mil i benen. Jag har dessutom sprungit på utländsk mark, dansk mark närmare bestämt. På söndagskvällen för precis en vecka sen drog nämligen vi hela familjen till Köpenhamn. Först ut var bil till flygplatsen i Visby.

Köpenhamn Därifrån blev det flyg till Malmö med efterföljande flygbuss in till stan. Men hörrni, flygbussen. Sicket elände! Den tog evigheter och man höll på att få värmeslag på kuppen. I alla fall. Väl framme på Malmö Central så tog vi Öresundståget över bron.

Köpenhamn Och vips (nåja) så var vi i Köpenhamn! Vi hade hyrt en lägenhet genom Airbnb så det hela var lite spännande. Vi tog en taxi från tågstationen och så plötsligt stod vi där på ”vår” gata.

Köpenhamn Gatan låg i ett område som heter Frederiksberg. Vi hittade vårt hus och nyckeln, och det var bra för nu var klockan ganska mycket och alla var trötta efter alla kommunikationer.

Köpenhamn Fin utsikt från balkongen fick vi på köpet.

Köpenhamn Vi kände oss hemmastadda på momangen, ja vi kunde rentav tänka oss att flytta in för gott. Också kul att bo i en riktigt lägenhet istället för på hotell. Det enda som inte var lika trevligt var sömnen natten mellan söndagen och måndagen. Åh det var varmt, väldigt varmt, och det gick bara inte att somna. Låg och skruvade på mig fram och tillbaka och lakanen blev bara varmare och varmare. Slocknade inte förrän framåt fyratiden, på tok för sent för mig. Trots detta vägrade jag ändra på morgonens springplaner men jösses så groggy jag var när klockan ringde där på måndagsmorgonen. Ut i Köpenhamn!

Måndag Jag sprang ner till sjöarna, dit var det exakt 700 meter enligt min Garmin och där har jag sprungit tidigare då vi varit i stan. De där små sjöarna är perfekta att springa runt (ja så många varv man vill) och det var många sportisar i farten på morgonkvisten.

Måndag Efter dagens löptur väckte jag mitt lilla gäng och vi drog till Granola för att äta frukost. Familjen som vi hyrt lägenheten av hade gett oss lite tips och det här var ett av dem. Ska ni till Köpenhamn så är detta ett trevligt ställe. Jag åt en stadig frukost.

Måndag Bäst av allt var kanske ändå deras tandpetare med mintspets.

Måndag Fina blommor fanns det mittemot.

Måndag Sen var det dags för dagens utflykt: Tivoli! Där dracks det såna här sliskiga grejer:

Måndag Och åktes sånt här:

Måndag Tur att barnen har varandra så att Olle och jag bara kunde sitta kvar på fast mark. När man är på såna här nöjesparker så skulle jag säga att det blir ungefär 50/50 mellan åkattraktioner och sockerintag.

Måndag Vi var helt slut efter Tivolit och värmeböljan. Vi avslutade kvällen i våra kvarter, på Madklubben.

Måndag Sen ringde klockan och det var tisdag. Hade som tur var sovit lite bättre och hade åtminstone mer energi jämfört med måndagen. Dagen var full av planer så det var bara att riva av dagens pass i ottan.

Tisdag Ner till sjöarna igen. Inte ett moln på himlen och redan riktigt varmt.

Tisdag Idag blev det ett längre pass där jag först värmde upp ordentligt och sen körde tempovarv kring den sista sjön. Hade inga exakta tidsriktlinjer utan tävlade istället mot mig själv att varje nytt varv skulle gå snabbare än det föregående. På sista varvet sprang en dansk kille in precis framför mig och han kutade på rätt fort. Han harklade opch spottade non stop, och då menar jag non stop, så förutom att vilja springa om honom bara för att, så kände jag mig tvungen att göra det för att få lite lugn och ro från hans harklande. Sagt och gjort. Riktigt svettig när jag var klar.

Tisdag Joggade hemåt.

Tisdag Där på andra våningen med den öppna dörren bodde vi!

Tisdag Sen hittade vi ett nytt frukostställe runt knuten.

Tisdag Somliga tyckte att vi hade gått upp på tok för tidigt.

Tisdag Men när de fick varsin milkshake så blev det nöjdare miner.

Tisdag Ahh riktigt gott och trevligt var det. Det är något speciellt med semesterfrukostar. Särskilt när man rivit av ett bra pass innan.

Tisdag På tisdagen var det dags för den andra utflykten, min favoritutflykt, nämligen ZOO! Det är så bra med Olle för han gillar också att gå på zoo så det brukar vi alltid göra när vi kommer till någon stad. Vi har varit flera gånger på Zoologisk Have men det är lika kul varje gång. Och ja, jag vet, kanske är det fel att gå på Zoo. Med tanke på djurens alltså, Köpenhamn kanske ju inte är deras favoritmiljö om man säger så. Men ändå kan jag inte låta bli, och det kanske är knasigt i och med att jag älskar djur. Hur som helst så såg vi såg en massa fina djur. T ex en isbjörn.

TisdagTisdag Och vackra tigrar!

TisdagTisdag Här var ett annat slags djur, en slags människokanin som var söt.

Tisdag Giraffer såg vi.

Tisdag Och trötta noshörningar.

Tisdag Jag kände mig förresten ungefär som dem där i hettan, tur det finns massa skugga på Zoologisk Have. Efter detta besök var vi både hungriga och törstiga så då drog vi hit.

Tisdag Vi åt en långlunch och det kändes lyxigt att ha så stora barn att man faktiskt kan sitta och äta lunch i lugn och ro. Hör och häpna, jag drack en riktig öl till maten (de hade för övrigt inte alkoholfri öl på ett enda ställe). Kvällen avrundades med glass där vi bodde.

Tisdag Det var så varmt och fint och somrigt och härligt så man inte ville att kvällen någonsin skulle ta slut. Såhär nöjd gick jag runt och såg ut.

TisdagTisdag Men kvällen tog givetvis slut till sist och det blev onsdag. Upp och hoppa!

Onsdag Ner till mina små sjöar för sista gången. Man kan inte påstå att det är kuperat. Tur jag inte tränar för Lidingöloppet eller EM-banan i Zürich.

OnsdagOnsdag Det finns en så fin liten brädsäng ute i vattnet där en svan hade gått och lagt sig. Blev sugen på att lägga mig bredvid.

Onsdag Hur som helst så körde jag en repris av gårdagens pass med uppvärmning, några tempovarv runt sista sjön och så en lång nedjogg. Totalt 16 km. Återigen hem och väcka trötta gänget och dra ut dem på frukost. Idag satte vi oss här.

OnsdagOnsdag Det här var vår sista dag i Köpenhamn, vi skulle åka hemåt på eftermiddagen. Vi bestämde oss för att testa ett av Köpenhamns stadsbad. Vi bodde inte långt ifrån Fisketorvet så vi promenixade dit.

Onsdag När vi närmade oss Fisketorvet kändes det först ganska avlägset att det skulle gå att bada här.

Onsdag Men plötsligt stod vi där vid havsbassängen. Älskade inramningen med alla glashus runtomkring.

Onsdag Vi konstaterade att det var rätt annorlunda jämfört med stränderna på Gotland.

Onsdag Vi badade och badade.

Onsdag Och badade.

Onsdag Och badade.

Onsdag Kolla in Olles Stålmannen-dykning!

Onsdag Vi kunde inte haft en bättre avslutning på Köpenhamnsresan. Till sist var vi dock tvungna att ta bussen till stationen och göra hela resan igen, ja fast omvänt. Enda skillnaden var att jag la till löpning som sista färdmedel. Jag bytte nämligen om på parkeringen på Visby flygplats. Här ser ni mig i färd med att på ett rutinerat vis hala ner bikiniöverdelen.

Onsdag Sen åkte jag med en bit, hoppade av drygt en mil hemifrån. Övriga gänget fortsatte i bilen.

Onsdag Medan jag sprang hemåt i den vackra kvällen. Hade riktigt bra klipp i steget och höll bra tempo. Äntligen lite svalare!

Onsdag Jag är typ salig inuti mig på den här bilden när jag precis stannat.

Onsdag Torsdag! Dags för morgonjogg.

Torsdag När jag kom hem hade Ali fångat en liten mus som jag fick plocka upp. Den var stendöd. Och väldigt söt. Kolla minen.

Torsdag Vi badade i värmen och jag började redan bäva för dagens tröskelpass. Jag rev av ett gäng chin-ups efter stranden.

Torsdag Har kommit på att det är det bästa sättet att göra chins på; de ska aldrig planeras utan just rivas av när man är i färd med att göra något annat. I detta fall skulle jag fylla på mat till katterna men så var stången där – och vips! Så hade jag gjort 30 chin-ups. (Obs! Ej på raken. Än.) Vi åt glass på Razzle Dazzle.

Torsdag Och badade lite till.

Torsdag Men så till sist var tiden kommen. Tröskelpasset. Gaaaah. Knöt skorna väääääldigt låååångsaaaamt.

Torsdag Körde min långa uppjogg och sen blev det 3×3 km tröskel. Tyvärr hade jag inte Nils med mig idag utan fick harva på i min ensamhet på de torra grusvägarna. Ganska rejäl motvind åt ena hållet och fastän det var jobbigt så var det skönt med lite svalka. Frustade förbi några hus, de måste börja undra vad jag är för typ som nödvändigtvis alltid ska frusta utanför just deras hus som ligger så avlägset och fint. Jag får ropa till dem någon gång, att de har den bästa grusvägen och att det är därför jag hänger runt där. Jobbigt var det men tycker att jag fixade det rätt bra. Njöt av känslan efteråt när jag joggade hemåt och tog ett dopp på vägen. Det blev fredag och det blev återigen en morgonjogg.

Fredag Precis när jag skulle sätta av kom Nils ut genom dörren och skulle också ta en tur så vi gjorde sällskap.

Fredag Innan dagens andra pass blev det klädbeställning på Vamlingbolaget (jag är beroende av deras plysch som myskläder).

Fredag Och bad i hamnen. Här är det jag som hoppar. Som ni ser håller jag för näsan på ett mesigt vis, kommer aldrig sluta med det.

Fredag Uma gjorde sitt första hopp någonsin.

Fredag Sen blev det födelsedagsfix för syrran fyllde år.

Fredag Tårta!

Fredag Här sticker jag in en bild på Olle i sina ”stjärtbyxor”. Har inget med löpning alls att göra men värda att se, tycker jag.

Fredag Jaja, efter att tårtan smält någorlunda gav jag mig av på ett distanspass.

Fredag Det var sen eftermiddag och varmt. Stötte på två bekanta längs havet, det har aldrig hänt mig förr här nere, måste vara något slags rekord för ensamvargen.

Fredag Och så bad som efterrätt.

FredagP1330298 Fredag På lördagen gick jag upp för alla andra men idag blev det ingen morgonjogg utan istället rörlighet och styrka. Klockan var sju på morgonen så jag tänkte det skulle vara skönt att ligga i solen.

Lördag Men det var redan ruskigt varmt så det var bara att flytta till skuggan.

Lördag Jag kör min rörlighet varje dag och har även försökt hålla i styrketräningen även om den blev lite lidande i Köpenhamn. Idag var i alla fall planen någon form av tröskelpass men det var verkligen för varmt på dagen, så jag beslutade mig för att springa efter middagen istället. Men det var något med mig idag, kände mig helt trött och nere och kanske borde jag egentligen vilat helt. Trots det så masade jag mig ut vid halv nio medan barnen spelade fotboll. Idag hade jag Nils med mig.

LördagLördag Upplägget var uppjogg och sedan 1×3 km + 2×2 km + 2×1 km. Men näää. Mitt i första blocket var jag tvungen att stanna, redo att bryta. Grinade till och med en skvätt! Jorå, det gjorde jag. Kände mig så vek och trött på allt. Trots detta hann jag få upp kameran så här ser ni Nils när han säger att jag kanske borde jogga lite lugnt istället.

Lördag Men efter några sekunders frustration så fortsatte vi. Fast hjärnan var inte med mig alls, hela tiden tänkte jag att jag bryter efter nästa. Jag hängde dock med ända till enkilometersintervallerna och vi höll bra fart hela vägen. Det var helt enkelt hjärnan som inte tyckte det var kul och jag kände igen känslan som jag brottats med under våren och ju äntligen blivit av med! Tror att den krassa sömnen i Köpenhamn och så värmen ovanpå det blev lite för mycket i kombination med många mil. Och att torsdagens hårda pass hamnade lite för nära dagens. Så det kändes klokt, om än nesligt, att låta Nils springa vidare själv på de sista två. Själv joggade jag ner i skymningen.

Lördag Här står jag och är rätt besviken på mig själv, man gillar ju inte att inte fullfölja helt. Dock nöjd med att veta när jag ska bromsa.

Lördag Natten till idag, söndag, hade vi världens åskväder nere på södra Gotland. Det blixtrade och mullrade och återigen blev det skruttig sömn i och med att det lät som att åskan skulle slå ner i huset alternativt mitt huvud. Hade egentligen tänkt springa långpass runt sex på morgonen för att slippa hettan. Men då åskade det ännu och jag kände mig halvsugen på att springa runt Hoburgen i åskväder, dessutom tänkte jag att temperaturen nog förmodligen ändå skulle vara lägre idag, så jag somnade om ett par timmar. Sen åt jag frukost, tog det lugnt och bytte om till långpass framåt tiotiden. Laddade flaskorna med energidryck.

Söndag Var lite orolig att solen skulle dyka upp men än så länge var det skönt disigt.

Söndag Var lite kluven inför passet då det inte var så många timmar sedan det tunga tröskelpasset, men jag visste att det skulle bli varmare framåt eftermiddagen så jag ville inte vänta. Dessutom hade jag världens träningsvärk i skinkorna efter att ha kört Borsovhopp på lördagens styrkepass. Rörde mig förmodligen som en 90-åring där i början. Men åh, det var ändå en befrielse att slippa gassande sol, fast luften var i för sig otroligt fuktig så jag blev ändå rätt klibbig från start. Min tanke var att kuta 30 km men jag ändrade mig och tog den lite längre rundan nu när vädret ändå var ok. Sprang förbi en man som hejade och vi enades om att åskan och regnet hade gjort gott. Den här långa rundan jag kör här är rätt lurig. Första 17 kilometrarna är på väldigt varierande underlag så det gäller att fokusera och parera och stundtals är det svårt att hålla bra tempo. När man sedan är framme vid Sundre så kommer man äntligen ut på hederlig asfalt men nu följer å andra sidan fem kilometer som sluttar uppåt. Man tänker inte på det först men efter en stund undrar jag alltid varför jag är så trött och inser då att jag faktiskt sprungit i motlut en bra bit. Väl uppe på Hoburgen får man lite nedförsbacke och sen blir det några kilometers raksträcka innan man återigen får lite motlut, om än svagare än på ditvägen. Sista sex kilometrarna är platta och känns lätta. Eller nja, så lätt kändes det faktiskt inte idag. Skulle klassa passet som ganska tungt även om tempot var godkänt. Återigen, det var huvudet som ville annat. Typ ligga på en strand. Stannade klockan på 35 km och efter lunchen så var det dags att lyssna på huvudet och lägga sig just på stranden med fötterna i vädret (Bildinfo: nageln på vänster stortå är det nu ännu mindre kvar av, kommer eventuellt rycka loss den någon dag då jag är på humör).

Söndag Veckan summeras till 16 mil. Nu väntar två sista semesterveckor som jag ska vara rädd om. Nu gäller det att träna klokt och lagom mycket och allt det där låter ju så lätt men är faktiskt ganska svårt. I alla fall om man heter Tove Langseth. Vi får se hur det går. Fortsättning följer!

Köpenhamn Hej hej (uttalas på danskt vis dvs haj haj).

Kommentarer

15 kommentarer

Post a comment
 1. Maria #
  juli 27, 2014

  Å men vilken underbar (om än svettig…) vecka du har haft! Köpenhamn är verkligen underbart!
  Ska till Stockholm om en dryg vecka för en lång helg tillsammans med en kollega från jobbet.
  Har du något bra tips på en restaurang? Vore topp om det fanns möjlighet att sitta utomhus.
  Kram på dig! Maria

  • augusti 2, 2014

   Hej Maria! Vad kul att du ska till Stockholm! Hmm, beror lite på var du ska hänga men några tips är Urban Deli och Nytorget 6. Båda på Söder. Hänger du mer i city/Stureplan så är Brillo trevligt. Och Sturehof är ju alltid bra! Sen finns det Strandvägen 1 (men där har jag inte varit själv) och Lydmar. Ha så kul!

 2. juli 27, 2014

  Mkt roligt att läsa. Gillar Köpenhamnsdelen! Ha en toppenvecka, mitt i semestern!

 3. juli 28, 2014

  Hej Tove.
  Vad kul att du har njutit av Danmark. Bor själv i Kbh men saknar vekligen backar att träna i som du kan förstå.
  Jag är lite intresserad av att höra lite om din PF. Vad upplevde du hjälpte mest på din och hur länge drogs du med det? Har haft PF sen april och försöker oxå springa/stretcha mig igenom det.
  1000 tack för en makalöst inspirerande blogg.
  Mvh, Magnus

  • augusti 2, 2014

   Hej Magnus! Och tack!! Åh jag fattar att du längtar efter härliga backar att ta dig an… Men förutom avsaknaden av backar så bor du ju i en av världens bästa städer, enligt mig.
   Aj då, PF. Nu ska vi se. Jag drogs med det (inflammation i foten) från augusti 2012 och nästan ända fram till jul innan jag var helt bra och kände att jag kunde ”lita” på foten igen. Under den här tiden så testade jag att vila helt men det hjälpte inte så jag sprang mig igenom det även om jag inte körde lika hårda pass. När jag inte sprang så rullade jag en golfboll non stop under foten och då menar jag non stop – hade med mig en i väskan vart jag än gick. Men det var mest för att det var skönt, tror inte det hjälpte egentligen. Jag såg till att gå i bra skor hela tiden (Nike Free 3.0 och sen Birkkenstock hemma). Men det jag tyckte hjälpte mest var att stretcha vaden ordentligt flera gånger varje dag. Sen testade jag annat som att tejpa foten och stötvågsbehandling men det bara kostade en massa pengar. Det finns ju en hel del att göra för att förebygga (fotövningar) men det är svårt när man väl har en inflammation, att veta hur mycket man ska stressa foten. Det där kan man bara känna själv. Men själv tyckte jag inte att helvila var ett alternativ då det ändå inte hjälpte, jag tror på att få genomströmning i foten men jag är ingen läkare utan pratar bara utifrån känslan jag hade… Jag skulle stretcha vaden och massera vaden hårt, det gjorde jag också. Hoppas det inte blir alltför segdraget för dig och LYCKA TILL!!!

   • augusti 4, 2014

    Hej Tove.
    Tack för ditt utförliga svar. Väldigt snällt. Alltid skönt att höra vad som har fungerat på andra, och i synnerhet på de, som väljer att fortsätta löpträna igenom skiten. Jag fortsätter oförtrutet vidare så får vi hoppas det släpper så småningom. Drömmer mig bort till tröskelfart, intervaller och nummerlappar medan jag tragglar på med stretchövningar och hälkilar. :-/
    Ha det bra,
    M

 4. juli 30, 2014

  En härlig sommar helt enkelt!

  • augusti 2, 2014

   Jajamen! Hoppas du också har det bra och att foten börjar bli bättre!

 5. Malin #
  juli 31, 2014

  Vilken härlig vecka, och som alltid blir jag så glad och inspirerad av att läsa din blogg, du är fantastisk!!
  Sen undrar jag om du skrivit något om vad du tyckte om Nike skorna? 🙂

  • augusti 2, 2014

   Jäklans vad snällt sagt! Tack. Nix, har nog inte skrivit något om skorna än men kan konstatera att de är väldigt sköna. De är nästan FÖR sköna på ett vis. Jag sprang mycket i ett par mjuka Nike-skor tidigare och fick efter det problem med ena foten för jag tenderar att ”falla in” om jag har för mjuka skor. Är därför lite försiktig men gillar dem mycket än så länge. Hej!

 6. augusti 1, 2014

  Riktigt fina foton…
  Skriver själv om Spanien och skrev nyligen en artikel om Löpning på Costa del Sol i Spanien…
  Kanske intressant för dig och dina läsare 😉

  http://www.semesterbostad-spanien.se/Costa-del-Sol/artiklar/5-favoriter-for-de-som-alskar-att-jogga-paa-costa-del-sol

  Mvh Mattias

  • augusti 2, 2014

   Tack Mattias och vad bra! Ska komma ihåg detta om/när jag ska till Spanien igen!

 7. Torbjörn #
  augusti 1, 2014

  Hej Tove. Jag gått och fått plantar fasciitis och undrar om du kan tipsa om någon i Stockholm man kan gå till för Rehab-hjälp. Fick du hjälp av någon eller freestylade du ihop din egen rehabprogram? Kanske man också kan önska sig ett special-PF-inlägg på bloggen?
  Tack för mig och för en grym blogg!

  / Torbjörn

 8. augusti 2, 2014

  Hej Torbjörn! Verkar vara många som gått och fått problem med PF, jag kanske får göra ett specialinlägg om det ramöver men så länge kopierar jag lite från svaret jag skrev här ovanför precis:

  Jag drogs med det (inflammation i foten) från augusti 2012 och nästan ända fram till jul innan jag var helt bra och kände att jag kunde ”lita” på foten igen. Under den här tiden så testade jag att vila helt men det hjälpte inte så jag sprang mig igenom det även om jag inte körde lika hårda pass. När jag inte sprang så rullade jag en golfboll non stop under foten och då menar jag non stop – hade med mig en i väskan vart jag än gick. Men det var mest för att det var skönt, tror inte det hjälpte egentligen. Jag såg till att gå i bra skor hela tiden (Nike Free 3.0 och sen Birkkenstock hemma). Men det jag tyckte hjälpte mest var att stretcha vaden ordentligt flera gånger varje dag. Sen testade jag annat som att tejpa foten och stötvågsbehandling men det bara kostade en massa pengar. Det finns ju en hel del att göra för att förebygga (fotövningar) men det är svårt när man väl har en inflammation, att veta hur mycket man ska stressa foten. Det där kan man bara känna själv. Men själv tyckte jag inte att helvila var ett alternativ då det ändå inte hjälpte, jag tror på att få genomströmning i foten men jag är ingen läkare utan pratar bara utifrån känslan jag hade… Jag skulle stretcha vaden och massera vaden hårt, det gjorde jag också.

  Det finns ju en massa ställen som erbjuder hjälp men enligt mig så finns det inget ”recept” för att bli bra hux flux, däremot finns det ju som sagt övningar för att förebygga. Och stretcha vaden tyckte jag faktiskt hjälpte. Tror man får testa sig lite fram för att hitta sin väg, det verkar vara så olika saker som funkar för alla som har detta.

  Hoppas foten skärper sig snart!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS