Info

Den här veckan har gått i matens tecken. Jag snackade lite med min ultragranne Daniel Nilsson, precis där innan starten på Vintermarathon. Vi kom in på mat och hur mycket man äter. Han tyckte mina portioner på bloggen brukade såg små ut. Ve och fasa! Jag försäkrade honom om att jag verkligen inte äter några små dockportioner för det gör jag verkligen inte (men jag lägger ju inte heller upp alla gånger jag tar om till exempel). Men efter järnbristen har jag dock själv funderat över om jag, trots rejäla portioner, verkligen får i mig tillräckligt med näring med tanke på hur mycket jag kutar. Ibland vet jag med mig att jag slarvar, t ex de dagar jag hetsar och äter filmmjölk till lunch. Det händer, sånt är livet. Men efter vårt treminutersprat innan startskottet så har jag verkligen försökt skärpa till mig ytterligare och äta ordentligt och näringsrikt. Och nej nej, jag följer ingen speciell diet på något vis, det skulle aldrig falla mig in, utan jag äter exakt allt. Dock försöker jag rent allmänt dra ner på köttet och äta mer fisk än tidigare. Men som Daniel sa, det är vanligt att man just ersätter kött med fisk rakt av… och så blir det lite för lite mat. Ett annat tips jag fick från min gamla kollega Jonas, allmänt skidtokig och fd VD för Vasaloppet, är att äta mycket bönor. Så det blir mitt mission för nästa vecka: införskaffa och lägga till bönor till maten. Att jag dessutom läst att många afrikanske löpare käkar just mycket bönor gör bara mitt bön-pepp starkare.

Förutom tankar på mat så har veckan bestått av mycket jobb. Lägg därtill ett sjukt barn. Inte favoritkombon men på något vänster så löser det sig alltid – trots att mina föräldrar varit bortresta. Bara att harva på bäst man kan och springa där emellan. Dock är det en fördel att jobba ihop med sin man när man har sjuka barn. För då kan man sitta hemma men ändå få lika mycket (eller mer) gjort. Håll i hatten, nu drar jag vad jag haft för mig. Som vanligt en massa bilder som inte på något vis är nödvändiga. Men det är sånt man får stå ut med om man läser mig blogg. Voilà:

Måndag Måndagen var ju en väldans trevlig dag. Alla var ännu friska och krya, solen sken och jag vågade mig på min första hela mil efter Vintermaran. Lite stel till en start och inget tempo att tala om, men ändå stor skillnad jämfört med efter Berlin. Fast då körde jag ju full sprutt och sprang också fem minuter fortare. Där ser man vad några minuter gör för skillnad för kroppen. Fint var det i alla fall där på måndagslunchen och jag kunde inte låta bli att spurta på och springa om en tjej en bit framför mig. Som också verkade ha lite tävlingsnerv i sig för därefter flåsade hon mig i nacken innan våra vägar skildes åt. Obs! Jag oomsprungen!

MåndagMåndag På tisdagen var det sjukstuga hemma men jag körde mitt morgonpass som planerat. Det var allmänt mörkt och regnigt och inte mycket att orda om.

Tisdag Tur det fanns en febervarm son att värma sig hos efteråt. Nu är det bara en tidsfråga innan jag själv trillar dit med feber och halsont. Sen jobbades det hela dagen och när jag återigen skulle ge mig ut på spring var det mörkt – igen.

Tisdag Kände mig som något slags nattdjur som bara kröp fram efter mörkrets inbrott. På onsdagen kände jag därför ett starkt behov av att få springa när det var ljust så det blev ett lunchpass ute på Lidingö då det fortfarande var sjukt hemma.

Onsdag Det kändes nästan som att sommaren var tillbaka!

OnsdagOnsdag Såhär smart ser jag förresten ut när jag springer:

Onsdag Har alltid den minen när jag kutar och tar kort på mig själv – och då gör jag ändå mitt allra bästa för att se smart ut. Jaja, ut mot Elfvik och hästarna som passade in i sommaridyllen (minus deras mysiga täcken).

OnsdagOnsdagOnsdag Sicken bra grej det är att kuta. För hjärnan! Massa ny energi till att jobba vidare samt torka snor. När mörkret lagt sig tänkte jag först hoppa över kvällens distans. Men så fick jag syn på min gamla keps och då vaknade nattdjuret till liv igen!

OnsdagOnsdag Nu var det som att kroppen kunde tänka sig att springa (lite) fort(are) igen. Så det gjorde jag. Riktigt skönt att ränna fram och känna höstflåset, kall underbar luft i lungorna. Hela vägen tänkte jag dock på vitlöksbröd. Var så jäkla sugen på det. Så jag fixade det så fort jag kom hem. In i ugnen på den där grillfunktionen. Men att jag aldrig lär mig hur fort det går när man sätter den på högsta sprutt. Jag fastnade i någon tidningsartikel och plötsligt känner jag en doft, vänder mig om och ser hur det BOLMAR svart rök ur ugnen. Helvete! Jag fick springa ut och sätta plåten på avkylning i trädgården. Brandlarmet pep i 10 minuter. Så jäkla sorgligt det hela, fattar ni hur sugen jag var på just detta?! Fast såna här brända rackare äter man inte ostraffat.

Onsdag På torsdagen blev det hederlig morgondistans.

Torsdag När jag når Lidingöbron i mörkret tänker jag alltid på introt till Bron som, om ni mot förmodan missat, måste se.

Torsdag Idag förlängde jag rutten och sprang ut mot Stora Skuggan. Där såg jag fem rådjur och två kaniner. Tog en sväng på Vintermarathon-banan.

Torsdag En riktigt bra tur blev det trots diverse gnäll och stök från min mage. Dessa järntabletter… Ehh, nog om det, tror jag.

Torsdag När jag sprungit till jobbet försöker jag ofta göra plankan, rak och sidoplanka. För jag får ont i fötterna om jag gör det utan dojor på, och kommer oftast på att jag borde göra den när jag redan tagit av mig skorna hemma. Men här i omklädningsrummet går det inte att göra så mycket annat än att stretcha, dricka kaffe och planka. Och duscha.

Torsdag På lunchen åkte jag hem till Ruben som äntligen började piggna på sig. Vi åt blodpudding med lingonsylt, eller om det kanske var tvärtom.

Torsdag Och drack apelsinjuice (Hör på denna löparlycka: jag hittade apelsiner för 5 kr/kg i centrum häromdagen!)

Torsdag På fredagen körde jag två pass. Först morgondistans när det var svart.

Fredag Jag såg en stackars övergiven kundvagn vid Lidingöbron. Sen blev det lunchdistans när det var grått.

Fredag Skön känsla i kroppen, som att den började bli redo för lite tuffare pass igen. Men jag höll mig och lät kroppen nöta vidare i ett lagom tempo.

Fredag Och jo förresten, kolla här vad fina grejer som illustratören Dennis Eriksson ritat på våra fönster och väggar på jobbet! Strutsar, tvättställningar och en massa annat snyggt. Och ännu snyggare är det när det är mörkt ute.

FredagFredagFredag Fast jag undrar var alla träningskläder på tvättställningen tagit vägen? Alla tusen små strumpor och funktionströjor? Sen blev det i alla fall helg. På lördagen var det bara att hoppa upp tidigt. Inte för att springa men för att skjutsa Febe till basketmatcher. Vi hamnade här:

LördagLördag Åh jag älskar att kolla på basket. Duktiga var de, första matchen förlorade de dock men den andra vann de! Och jag var också duktig för jag hade minsann tagit med mig mat (dock ej bönor) som jag proppade i mig i bilen i pausen mellan matcherna.

Lördag Nej men visst, inte bästa maten men bättre än en tom macka och till efterrätt blev det både tomat och apelsiner. Gäller att planera för när jag kom hem var det dags för spring!

Lördag Kändes bra på den långa uppjoggen ut mot Ekholmsnäs.

Lördag Men ändå velade jag lite om jag skulle köra det jag planerat eller ej för visst var väl benen ändå lite sega va? Kanske bättre att ta det lite lugnt? Ta dig samman! sa jag till mig själv. Så det gjorde jag och det blev den planerade tröskeln. Här gick starten för den enda deltagaren:

Lördag Det var väl inte så farligt, tänkte jag, när jag väl var igång. Och det var det faktiskt inte. Visst märks det i kroppen att man kutat ett marathon för en vecka sen men ändå, hyggligt fort gick det ändå och framförallt inte den där avgrundströtta känslan jag hade efter Berlin. Kort paus här ute.

Lördag Vacker eftermiddag men inte fick jag stå och njuta länge inte. Bara att kämpa vidare!

Lördag Riktigt nöjd efteråt att jag tog mig i kragen och körde på.

Lördag Jag fick dessutom ett sånt trevligt hej av en bloggläsare när jag var klar! Samt värsta bra peppen från en dam som var ute och promenerade och som jag spurtade förbi på tröskeln. Äldre damer vet minsann hur man ska peppa! Sen blev det sköna nedjoggskilometer innan jag sprang hem och drack detta:

Lördag Och så var jag Bror Duktig och drog fram hela rehabarsenalen.

Lördag Även magstyrka hann jag med. Vågar knappt säga det men kanske, kanske att mitt knä blivit liiiite bättre. Och idag, söndag, sprang jag ett kortare långpass direkt när jag vaknat.

Söndag Kameran lämnade jag hemma. Körde första milen av Lidingöloppet för att sedan fortsätta längst ut mot Elfvik. Herregud, vädret! Helt fantastiskt. Nästan så man lurades att tro att det var mars och inte november. Däremot blåste det rejält. Ute vid Elfvik var det någon slags seglartävling och det gick undan i en jäklans fart. Sen sprang jag hem till familjen och frukost. Och nu ska vi lira basket. Vi hörs om en vecka. Adieu!

Kommentarer

29 kommentarer

Post a comment
 1. Eva #
  november 17, 2013

  Ingen dålig vecka du får till efter Vintermaran! Nice!
  Ett litet tips för extra järn: Grönkål! Kommer ju färskt nu till jul! Gillar du spenat så kommer du gilla grönkål. Jag brukar koka och sen stuva. Går även att frysa in när man kokat/förvällt och sen tina och stuva och ha till fisk tex.
  Sen gjorde jag även grönkålschips förra året (då måste kålen vara färsk så klart).
  Alla har alltid retat mig för min förkärlek för grönkål. Grönkål är väldigt halländskt och då vi alltid firade jul hos min farmor i Halland blev det min favorit tidigt.
  MEN nu retas inte alla längre då det är visat hur nyttigt det är! I USA heter det kale och där har typ alla det i smoothies, hälsodrinkar och jag kunde nu i NYC beställa det i min omelett!
  Kram och ha en fin vecka!

  • november 17, 2013

   Hej Eva! Grönkål, vilket bra tips! Du var helt klart före din tid, nu minsann har NY-hipsterserna fattat grejen. Jag undrar dock om jag någonsin ätit det… måste googla fram en bild så jag vet vad jag ska leta efter… Kram till Götet!

 2. Anna #
  november 17, 2013

  Hej, måste fråga dig om din reflexjacka. Jag är så sugen på en sån, men tycker nästan den känns lite plastig i kvaliteten. Hur känns den när du börjar svettas?

  Och angående bönor så kan en stockholmsvegetarian som jag inte göra annat än att heja på. Min favorit är helt klart belugalinser. Så otroligt goda, du måste testa! Läs detta fina lilla blogginlägg, jag tänker alltid på rysk kaviar när jag äter belugalinser nu. http://matalskaren.taffel.se/2007/12/17/hagalenskap-belugalinser/

  En favoriträtt med belugalinser är en sallad som serveras på Svenskt tenns tesalong som jag har gjort hemma många gånger: bladspenat, avocado, skivade rädisor, belugalinser och kallrökt lax. Till det en dressing gjord på olivolja, citronzest och citronjuice. Alltså, jag dör, vad god den är!

  • november 17, 2013

   Hej Anna! Svarade nu äntligen på din reflexfråga i förra inlägget (det var på tiden, sorry…).
   Vilka bra tips jag får, belugalinser alltså. Ska försöka införskaffa det i veckan och jag bara måste testa den där salladen – det låter gaaaalet gott! Tack!

   • Anna #
    november 17, 2013

    Tack! Inte meningen att hetsa, tänkte mest att du glömt. Tack för svaret och smaklig måltid dårå!

 3. Malin #
  november 17, 2013

  Älskar din gula jacka på bilderna från onsdagens löp.. Var är den ifrån? 🙂

  • november 17, 2013

   Jackan kommer från Adidas men den är från förra säsongen. Fast den kanske går att hitta någonstans, den är tunn och prasselskön! Hej!

 4. Malin #
  november 17, 2013

  Imponerande vecka! Framför allt med tanke på maran och sjukt barn! Själv hasar jag runt i och mes-joggar på grund av en stökig häl så tack för löparinspirationen mitt i mitt rehab-träsk!

  • november 17, 2013

   Rehab-träsket… ja det är onekligen tjatigt. Men harva på, snart är du ute och kutar på riktigt igen! Lycka till!

 5. november 17, 2013

  Hej Tove,
  Vet inte om du kommer ihåg mig, men vi gick i parallellklass i grundskolan. Hur som helst, jag är väldigt imponerad av din blogg. Den är välskriven och med många fina blider. Utöver det är du ju sjukt bra löpare. När började du springa så här seriöst?

  /Henrik

  Ps. Först gången jag såg din yoghurt eller fil med cocos i så trodde jag det var äggbitar 🙂

  • november 17, 2013

   Henrik! Såklart jag kommer ihåg dig. Så du springer också, vad kul! Hmm, jag började springa seriöst julen 2011/2012 då jag fick en startplats till Stockholm Marathon. Så mycket som jag springer nu sprang jag inte då men det var då det satte igång kan man säga. Vi hörs, ha det så bra!

 6. Malin #
  november 17, 2013

  Hej på dig! Är det en foam roller du har bland dina rehabgrejer? Hur använder du den? Är den bra för stela löparmuskler? Tack för en inspirerande blogg!

  • november 17, 2013

   Åh tack! Japp, det är en foam roller som jag rullar runt på så mycket jag hinner. Har några olika, denna är väl typ mellanhård. Min värsta är stenhård och gör så satans ont så den använder jag med måtta. Hur som helst så tycker jag foam roller är superbar för att mjuka upp stela muskler.

 7. november 17, 2013

  Jams kanske? : http://www.dn.se/sport/byn-dar-bolt-larde-sig-att-springa/
  fast jag har aldrig sett det här ..

 8. Bella #
  november 17, 2013

  Tove! Tänkte höra om du hade något tips om bra dubbskor för vinterlöpning? Vet ju att du springer i alla typer av väder såå… 🙂 Tacksamt! Dina söndagsinlägg är toppen förresten! Kram

  • november 24, 2013

   Hej Bella! På vintern brukar jag kuta i Icebug Anima BU-Grip. Gillar dem!

 9. Linda L #
  november 18, 2013

  Blir så sugen på spring varje gång jag läser din blogg men magen börjar bli stor och otymplig. Men igår fick jag ett ryck och tog en kort liten jogg och det var såå skönt! Fast jag blev himla kissnödig… Höll du igång löpningen när du var gravid?
  Apropå grönkål så är det himla gott! Vi gjorde en god sallad nyligen med färsk grönkål som vi ”masserade” in avocadovinägrett i och sen i med lite äpple, bacon, rödlök och tomat. Blev super! (Maken var i NY häromveckan och blev inspirerad…) 🙂

  • november 24, 2013

   Nix jag sprang inte så länge när jag var gravid. Slutade i typ vecka 15 eller nåt sånt. Och på den tiden sprang jag för övrigt inte alls på det här viset utan mer sporadiskt och inte alls lika hårt och långt. Men hade jag blivit gravid nu så hade det varit en annan sak såklart, då hade jag försökt göra det så länge som möjligt – förutsatt att det känns bra. Tack för grönkålstips också, låter otroligt gott!

 10. november 19, 2013

  Tove tove denna underbara löperska! Impad att du hinner med allt! Gött kämpat i veckan och tack för alla bilder du delar med dig

  • november 24, 2013

   Haha, tack Hoffen!!

 11. Maja #
  november 19, 2013

  Hello!!
  Du har förr tipsat mig om Bostonskorna (som jag äääääääälskar) så då får du nu äran att tipsa om jacka!!
  Jag är så dålig på prylar, vill ju liksom bara springa. So help me!
  Vilka är de bästa jackorna du har för olika väder och vind? Är trött på min gamle jacka med LUVA, den bara hänger å slänger.

  Du är grym!

  • november 24, 2013

   Hej Maja! Oj så snällt sagt, tack! Åh så svårt med jacktips. Men reflexen från H&M är bra för mörkret. Vad gäller övriga väder så får jag nog återkomma när jag dammat av jackorna inför vintern, det svåra är ju dock att det kommer nytt hela tiden så mina gamla finns nog inte kvar längre. Vi hörs!

 12. november 21, 2013

  Det här med mat är klurigt tycker jag oxå, nu tränar jag inte lika intensivt som dig men det gäller ju att få i sig en del och rätt grejor. Jag käkar ibland bara frukt till lunch och det är väl så där. Grönt gott att äta finns bland annat här http://www.greenkitchenstories.com/ och belugalinser som Anna skrev låter ju riktigt gott. Som rysk kaviar…

  • november 24, 2013

   Bra bloggtips, tusen tack! Jag testade Belugalinserna, väldigt gott var det.

 13. november 24, 2013

  Som vanligt, är du väldigt inspirerande! (:

  • november 24, 2013

   Och som vanligt är du snäll! Tack Andreas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS