Info

 Jag har alltså inflammation i plantar fasciit. Det är med andra ord en inflammation i hälsenan som sitter under foten. Plantarfasciit är en belastningsskada som verkar vara väldigt vanlig hos personer som står, går och springer mycket. (Och sen finns det en hel drös andra orsaker till att man kan råka ut för detta sattyg.) Som vanligt finns det tusen åsikter och ”mirakelmetoder” att läsa om på nätet för hur man bäst blir av med skiten. Men det där med mirakel brukar ju tyvärr inte funka så för egen del så vilar jag nu från löpningen för att inflammationen ska lägga sig. Kombinerat med detta är det också viktigt att bygga upp muskulaturen. Jag har fått tio övningar som är dessa och de gör jag nu varje dag:

 1. Jag knölar ihop och lyfter en handduk med foten.

 2. Jag lyfter kulor med foten. (Tur att man har barn hemma.)

 3. Jag går på utsidan och insidan av foten = barnen tycker man ser otroligt larvig ut, vilket är helt riktigt.

 4. Jag ”kniper” med tårna och förflyttar mig således oooooerhört långsamt över golvet. Kanske inte färdsättet jag skulle använda mig av om det började brinna om jag säger så.

 5. Jag rullar olika bollar under foten. Vilken boll jag kör är lite beroende på humör. Samtidigt kan man läsa, t ex den här boken som jag precis ska börja på.

 6. Jag gör tåhävningar. Reser mig upp båda fötterna men häver mig sedan ner sakta på ena foten i taget. Här märker jag tydligt att jag är mycket starkare i högerfoten. I för sig har jag ju inte ont i denna men jag tror faktiskt jag är starkare i den rent generellt. Men jag peppar vänstern att ge igen, vi ska nog visa högern!

 7. Jag håller handen mot främre delen av fotsulan och trycker foten bakåt med handen samtidigt som foten håller emot så mycket den kan. Likadant på tillbakavägen men nu är det foten som trycker så hårt den kan medan handen håller emot.

 8. Jag sitter på golvet med raka ben, böjer tårna uppåt mot smalbenet så mycket det går samtidigt som jag drar fötterna mot mig med det här stretchbandet som barnen gärna snor.

 9. Jag går på tårna och jag går på hälarna. (Tur man bor i hus!)

 10. Jag stretchar ut vaden genom att göra den klassiska övningen att stå lutad mot en vägg med det ena benen framför det andra och stretcha. Classic!

Ja, sånt här kul håller jag på med. Det tar lång tid att bygga upp muskulaturen men jag håller tummarna för att löpningen kommer igång relativt snart. Ska testa lätt jogg om några dagar. Men framförallt ska jag skaffa mig världens starkaste fötter!

Kommentarer

12 kommentarer

Post a comment
 1. oktober 12, 2012

  Kan också vara smart att kolla om du har någon benlängdsskillnad också 😉

  • Tove #
   oktober 12, 2012

   Hej Fredric! Ja de har sett att jag har en anings skillnad men ingen som tyckt att det ska åtgärdas. Har du erfarenhet av detta?

   • oktober 12, 2012

    Jag såg på bloggfotona att du verkade ha en liten skillnad i detta avseende. Har själv en relativt stor skillnad och det är inte att leka med, eftersom det vid en tyngre satsning förr eller senare slår igenom och ger problem på den kortare sidan, i mitt fall relaterat till plantar fasciit, hälsporre, vissa känningar i vänster knä och i rygg.. (kroppen blir S-formad pga benlängdsskillnaden) Och försöker man korrigera skillnaden får man andra problem i stället eftersom kroppen inte är van vid detta. De tips jag kan ge är att ta inflammationen i plantar fasciit på stort allvar och att då problemet är ur världen (kan ta lång tid) gå långsamt fram i ökning av träningsmängden samt att springa i skor som är ”säkra kort” (jag använder Nike Air Pegasus, säkrare finns inte). Jag fick problem med min fot i januari och jag ser än i dag inget slut på det tyvärr. Om jag mot förmodan kan tävla igen så blir det nog först 2014. Kan också tipsa om häftet ”Starka fötter” (Ketola 2008) men det har du kanske redan. Grattis till en grym tid i Berlin och Lycka till!

   • Tove #
    oktober 12, 2012

    Tusen tack för tipsen. Jag har förstått att det kan ta väldigt lång tid…Ska kolla upp ”Starka fötter”. Hoppas din fot skärper till sig snart!

 2. Peter #
  oktober 12, 2012

  Lycka till med rehaben. Något som fungerar för mig då jag har inflammationer i senor i fötterna är sockor. Genom att sova med raggsockor och gärna ha det dagtid också ökar värmen och blodgenomströmningen i foten och problem läker ut mycket fortare.

  • Tove #
   oktober 12, 2012

   Tack snälla för tipset! Ska rota fram några gamla sockor och testa inatt! Sov gott.

 3. Saga #
  oktober 12, 2012

  Kul att se övningarna! Är lite inne på att köra dem ibland i förebyggande syfte. Kan ju aldrig vara fel att stärka fötterna, de får ju ta emot en del.

  • Tove #
   oktober 12, 2012

   Tycker verkligen du ska göra det! Jag kör båda fötterna.

 4. enehu #
  oktober 16, 2012

  Gentilt delande av övningar. Möjligtvis kan vän av ordning ha spörsmål kring hur lyftandet av litet tygstycke med tår kan bygga styrka, verkar lite fjuttigt. Men vad vet jag.

  • oktober 17, 2012

   Haha, lite fjuttigt är det. Tror dock det bygger små muskler även om det tar ett tag.

 5. Niklas Thulin #
  oktober 18, 2012

  Tjena Tove! Fick samma övningar plus en extra som är super att göra när man vill pausa från datorn på jobbet eller var som.
  Viktigt är att man är barfota. Stå på ett ben typ som om man stretchar framsida lår. INTE ut med armarna för att hålla balansen. Blunda och låta foten kompensera för att hålla balansen. Stå så någon minut eller längre. Svårt i början men man märker snabbt hur mycket massa olika muskler måste fördela trycket för att hålla balansen, mest är det stortån som tvingas jobba. Antar att det här nästan är en fördel om man har sämre balanssinne eftersom foten tvingas jobba mer.
  Gillar din sida och har två löparbitna kollegor som på inrådan läser och inspireras.
  /Niklas

  • oktober 18, 2012

   Hej Niklas! Vad roligt att du är här! Grymt med tips, tusen tack. Ska genast testa detta. Åh vad kul att du gillar bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS